Lapsenvahtiportaalit

Erilaiset lastenhoitoportaalit tarjoavat vanhemmille apua lastenhoidossa ja toisaalta taas nuorille mahdollisuuksia kokeilla työntekoa sekä ansaita taskurahaa, jota niin kovin moni nuori tarvitsee tai toivoo omaavansa – nykyaikana elämä on kallista ja monet huvitukset ne vasta kalliita ovatkin, mutta tästä huolimatta juuri nuoret haluavat tietysti harrastaa ja pitää hauskaa.
Lapsenvahtiportaali toimii ikään kuin näiden kahden ryhmän kohtaamispaikkana, vaikka ensikohtaaminen tapahtuukin verkon kautta – se yhdistää sekä lapsenvahtia tarvitsevat perheet että työtä etsivät nuoret. Tällainen portaali on erittäin kustannustehokas tapa yhdistää erilaiset tarpeet ja osaaminen.

Nuorelle lapsenvahtikeikat voivat tarjota tilaisuuksia hankkia arvokasta työkokemusta sekä taskurahaa omia menoja varten ja lapsiperheiden vanhemmille lapsenvahdin käyttö voi tarjota esimerkiksi pienen hengähdystauon arjen keskellä tai mahdollisuuden osallistua työpaikan ilta-aikaan järjestettävään tapahtumaan. Se voi auttaa vanhempia selviytymään kiireisen arjen ja esimerkiksi kolmivuorotyön lapsiperheelle aiheuttamista haasteista.

Nykyajan ongelma on se, että monen lapsiperheen tukiverkko on kovin löyhä – toiselle paikkakunnalle on saatettu muuttaa työn tai opintojen perässä, minkä vuoksi sukulaiset sekä ystävät saattavat asua kaukana toisella paikkakunnalla. Sukulaiset ja ystävät saattavat myös olla liian kiireisiä tai iäkkäitä auttaakseen lapsiperhettä lastenhoidon järjestämisessä. Tällöin lapsenvahtiportaali voi olla loistava keino saada tarvittavaa apua juuri silloin kun apua tarvitaan. Portaaleilla on nykyisin toimintaa jo onneksi ympäri Suomen, joten hoitoapua on mahdollista löytää olitpa sitten pohjoisesta tai etelästä, idästä tai lännestä. Toki parhaimmat mahdollisuudet löytää sopiva lapsenvahti portaalin kautta saattavat olla suurimmissa kaupungeissa. Osa portaaleista tarjoaa perusjäsenyyden täysin ilmaiseksi, joten kannattaa kokeilla. Usein Premium-jäsenyys sen sijaan on maksullinen. Tutustu portaaleiden tarjoamiin mahdollisuuksiin jo tänään, jos etsit perheellesi sopivaa lapsenvahtia tai jos etsit itsellesi työtä lapsenvahtina.

Hyvän lapsenvahdin ominaisuudet

Portaalin kautta vanhemmat valitsevat lapsenvahdin itse. Tämä on tietysti hyvä asia siinä mielessä, että tällöin perhe saa yleensä mahdollisuuden tutustua lapsenvahtiin etukäteen ja muodostaa hänestä käsityksen. Lapsenvahtia valittaessa kannattaa pohtia ainakin seuraavia kysymyksiä:

– Sopivatko lapsenvahdin aikataulut perheemme aikatauluihin?
– Miten lapsenvahti suhtautuu lapseen – onko hän myötätuntoinen, mutta osaa kuitenkin asettaa rajat riittävän jämäkästi?
– Osaako lapsenvahti huolehtia lapsen psyykkisestä ja fyysisestä turvallisuudesta – onko hän esimerkiksi suorittanut ensiapukurssin?
– Kuinka paljon lapsenvahti työstään veloittaa ja onko korvaus sama viikonloppuisin ja iltaisin?
– Miten lapsenvahti pääsee liikkumaan – onko hänellä esimerkiksi ajokortti?
– Mitä mieltä lapsesi ovat lapsenvahdista?
– Tunnetko olosi turvalliseksi jättäessäsi lapsesi lapsenvahdin hoitoon?
– Onko lapsenvahdilla kokemusta lasten hoitamisesta ja kuinka montaa lasta hän voi kerralla hoitaa?
– Osaako lapsenvahti tehdä kotitöitä ja ruokaa ja edellytätkö häneltä tällaisten askareiden tekemistä lastenhoidon ohessa?
– Voisiko lapsenvahti auttaa lastasi läksyissä?
– Onko lapsenvahdilla jotakin sellaista erityisosaamista, jota hän voisi työssään hyödyntää?
– Onko lapsenvahdilla mahdollisesti suosituksia tai suosittelijoita?
– Onko lapsenvahdin rikosrekisteriote puhdas?
– Osaako lapsenvahti huolehtia lapsen perushoidosta – erityisesti jos lapsesi on vaippaikäinen tai vauva, kysy osaako lapsenvahti vaihtaa vaipan?

Mieti jo etukäteen niitä tärkeitä kysymyksiä, jotka haluat lapsenvahtiehdokkaaltasi ensitapaamisella kysyä, ettet unohda jotakin tärkeää, kun tapaamisen aika tulee. Tarkkaile myös miten lapsenvahtiehdokas suhtautuu lapsiisi ja miten lapsesi suhtautuvat häneen. Muista, kuitenkin, että myös lapsenvahti saattaa jännittää ensitapaamista. Jos olet erityisen tyytyväinen lapsenvahtiisi, kannattaa sinun suostua hänen suosittelijakseen, koska tästä voi olla nuorelle suurta hyötyä hänen mahdollisesti hakiessaan työtä muissa perheissä. Palautteessa kannattaa kertoa kyseisen nuoren vahvuuksista muutamalla lauseella. Jos voit antaa lapsenvahdille palautetta portaalin palautejärjestelmän kautta, tee se, jotta muutkin käyttäjät voivat lukea lapsenvahdin työsuorituksesta.